Nyheter

16 februari 2024

VD-kommentar kvartal fyra: Vi fortsätter leverera med fokus på kassaflöde och kärnvärden

VD-kommentar kvartal fyra: Vi fortsätter leverera med fokus på kassaflöde och kärnvärden

Vi avslutar 2023 med ett starkt kvartal givet marknadsomständigheterna och visar att vårt strukturerade arbete med fokus på kund, affär samt kontroll på kassaflödet ger resultat. Vi fortsätter tillväxten organiskt och investerar finansiellt med eget kapital i densamma vilket skapar förutsättningar att växa.

Rörelsens intäkter ökar under fjärde kvartalet till 88,0 MSEK (85,4 MSEK) trots avyttringen av H-gruppen, varvid övrig verksamhet inom affärsområdet Cirkulär Energi ökat omsättningen organiskt med 57% under kvartalet. Därför förbättras marginalen för gruppen kraftigt under kvartalet varvid EBIT landar totalt på -0,8 MSEK (-8,8 MSEK) och periodens resultat blir +7,1 MSEK efter skatt.

Ser vi till hela året 2023 växer vi med 27% till 323,9 MSEK (254,7 MSEK), trots H-gruppens avyttring. EBIT har förbättrats från -55,6 MSEK och landar nu på -14,1 MSEK.

Vi har under höstens senare del vänt ett flerårigt negativt kassaflöde och under fjärde kvartalet ser vi nu en positiv utveckling av detsamma.  

Kärnvärden med finansiell hävstång med kund och affär i fokus
Vårt arbete med våra produkters värdeskapande, med kunden och affären i fokus är främsta förklaringen till de förbättrade resultaten. 

Extra roligt är att vi inom affärsområdet Cirkulär Energi lyckas växa trots avyttringen av H-gruppen samtidigt som vi avsevärt förbättrar vår marginal. I Q4 2023 blev EBIT dryga 100 TSEK ( -3,6 MSEK) med en marginal om +0,5% (-11,5%). Vi stannar såklart inte där utan har siktet ställt högre. 

För helåret växer vi Cirkulär Energi med hela 81% till 122 MSEK (67), avseende intäkter från externa kunder, och förbättrar helårsresultatet 2023 till -5,4% (-35,2%).

Inom affärsområdet finns vårt viktiga system Evertherm SEW, där vi under perioden utvecklat vårt arbetssätt mot marknad och kund. 

Under Q4 gjorde vi ett antal affärer som innebär fler systemleveranser till bostadsrättsföreningar. Ett marknadssegment där fler föreningar ser möjligheten att genom smart återbruk av energi från spillvattnet, kraftigt sänka sina energikostnader och samtidigt minska fastighetens klimatavtryck. Detta ger även bättre energiklassificering, vilken i många fall skapar en finansiell hävstång som ger förbättrade lånevillkor för såväl fastigheten som de boende, då de flesta låneinstitut ger rabatt på lån i fastigheter med effektiv energianvändning och lägre klimatavtryck. Därtill har vi slutit ett antal samarbetsavtal med förvaltningsorganisationer till bostadsrättsföreningar där vi samarbetar med målet att stödja föreningarna i Energiresan.

Vi har under slutet av året även slutit ett antal avtal med allmännyttiga bostadsbolag. Vi ser att intresset även här är stort där många allmännyttiga bolag och kommuner arbetar för att energieffektivisera sitt bestånd av bostäder. 

Marginal och kassaflöde fortsatt i fokus 
Under helåret 2023 växer vi i samtliga affärsområden, men vi ser att marknadsläget är fortsatt tufft. Vi visar inom affärsområdet Inomhusklimat att vi både kan växa och förbättra marginalerna. Det är särskilt roligt att se att det hårda arbetet från teamet inom affärsområdet leder till en utveckling av EBIT marginalen samtidigt som affären vuxit. 

Vi har under slutet av 2023 och inledningen av 2024 fortsatt arbeta med vår organisation och effektivitet. Vi vässar vår förmåga och bygger vidare på det starka team som finns inom koncernen. Vi har samordnat en del verksamhet, framför allt inom Cirkulär Energi och Evertherm, och arbetar med vår kostnadskostym. Vi ser att vi når resultat, vilket är mycket glädjande. Genom stärkta marginaler och stabilare kassa skapar vi oss långsiktiga förutsättningar att vidareutveckla verksamheten speciellt inom våra kärnområden.

EU har under hösten och vintern pekat ut klimatvägen genom satsningar på energieffektivisering först. Vi är mycket väl positionerade för att kunna stödja våra kunder, fastighetsägare i olika kundsegment, i deras arbete framåt för att nå de allt hårdare krav på finansiell och klimatnytta som vi ser framför oss. 

Tillsammans med vårt kompetenta team ser jag att vi framgångsrikt skapar finansiell hävstång för våra kunder trots en utmanande situation i omvärlden. Vi visar att vi kan utveckla verksamheten med fokus på våra kärnaffärer. Det tar vi med oss vidare in i 2024.  

/ Krister Werner, VD


Uppskattade du innehållet i den här artikeln? Läs mer om våra lösningar eller kontakta oss om du har frågor. Häng med på vår resa mot zero emission buildings!

Den här hemsidan använder sig av cookies för statistik. Om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa. Okej Integritetspolicy