Referensuppdrag

Cirkulär energi, Evertherm

Docenten

Driftsättning:2021, Q3
Resultat:Mer än 90 % energiåtervinning från spillvattnet.
Återvinning :229 MWh
Docenten i Uppsala utrustas med flera energieffektiviserande åtgärder – kronan på verket? Värmeåtervinningssystemet Evertherm SEW för cirkulär energi från spillvattnet.

Kund

Partner

Nytt boende i Uppsala utformas för ett minimalt behov av tillförd energi

SKB:s fastighet Docenten blir deras första nybyggnation i Uppsala. Projektet följer en innovativ miljöprofil med satsningar på låg energianvändning, bra inomhusklimat och hållbara material. Målet för energianvändning är att ligga under 55 kWh per m² och år.

‍Flera miljöinnovationer i SKB:s nya fastighet

Kvarteret har miljövänliga tvättstugor och har ett stort cykelgarage med egen spolplats för hyresgästerna. Fastigheten genererar också egen el från solceller på taket och är dessutom utrustat med värmeåtervinningssystemet Evertherm SEW för cirkulär energi från spillvattnet.

Klimatssmarta lägeneheter med värmeåtervinning från spillvattnet

Från de 122 lägenheterna kan Evertherm-systemet återvinna upp till 95 % av energin från spillvattnet för att sedan återföra det till fastighetens värmesystem. Detta bidrar till att uppnå energimålen och minska klimatavtrycket då värmeenergin i spillvattnet utgör så mycket som 30–50% av moderna fastigheters totala energianvändning.

Energiåtervinning med anläggning inomhus

Hela återvinningssystemet är placerat inomhus, med en yta på runt 25 m², där samtliga delar är lättillgängliga i källaren.

Illustration fastighet: Studio Superb.

Den här hemsidan använder sig av cookies för statistik. Om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa. Okej Integritetspolicy