Insikter och nyheterEn klimatsmart framtid

Leif Johansson om elkrisen: ”Det är riktigt allvarligt”

AstraZenecas ordförande Leif Johansson reagerar starkt på att den akuta elkrisen leder till att stora industriprojekt stoppas. ”Om vi verkligen börjar begränsa svensk industriell utveckling beroende på att vi inte har effekt i Sverige då har vi gjort något som är riktigt allvarligt”, säger han.

Leif Johansson tror starkt på elektrifieringen som en del av lösningen på klimatproblemen. Det är en flexibel teknik som både gör det möjligt att ”mata in” vilken energi som helst i systemet, till exempel vattenkraft eller kärnkraft. Samtidigt är det lätt att hitta nya tillämpningar ”downstreams”, alltså olika sätt att använda elen på.

Elektrifieringen öppnar för entreprenörer som hittar nya tillämpningar som ytterligare kan sänka utsläppen eller andra smarta lösningar. Leif Johansson exemplifierar med den enorma ”batterikapacitet” som kommer att skapas när elbilen finns i var mans garage.

– Det skapar enorma möjligheter. Till exempel skulle elbilar kunna backa tillbaka el in i nätet. Det skulle vara en konstruktiv teknisk lösning, säger han.

Texten ovan är lånad från en läsvärd text från fplus.se

 

Prenumerera på våra nyheter och insikter

Ladda fler nyheter...
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link