Insikter och nyheterEn klimatsmart framtid

Klimatneutrala städer – 9 ska bli 20

Viable Cities utökar sin lista över svenska städer som ska delta i omställningen för att nå helt klimatneutrala städer till 2030. De 9 städer som är med i pakten ska bli 20.

Viable Cities är ett samarbete för att nå klimatmålen

Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram med fokus på smarta hållbara städer.  Programmets mission är att snabba på omställningen till klimatneutrala städer till 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser. Bakom satsningen står Vinnova, Energimyndigheten och Formas, där Energimyndigheten är huvudansvarig myndighet och KTH är värdorganisation.

Söker nya svenska städer

I april 2020 skrev 8 svenska städer under en avsiktsförklaring att övergå till klimatneutralitet till 2030. Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Lund, Växjö, Umeå och Enköping skrev då under, och sedan dess har också Järfälla tillkommit. Nu vill man att fler ska ansluta sig.

Ny utlysning – värt 200 miljoner kronor

Viable Cities söker fler svenska städer som vill skriva under Klimatkontraktet 2030 och bli en del av pakten. Med en budget på 200 miljoner kronor för denna nya utlysning hoppas myndigheterna på en kraftsamling kring klimatarbetet i fler svenska städer.

Klimatkontraktet 2030 ska ge verktyg för städerna

De redan anslutna städerna skrev i december 2020 på det nya Klimatkontraktet 2030 som ska konkretisera insatser som varje stad och nationella parter åtar sig för att snabba på klimat- och hållbarhetsomställningen. Varje år kommer en ny version av kontraktet att signeras.

9 städer ska bli 20 under året

Under 2021 ska alltså 11 städer ansluta sig till pakten om klimatneutrala städer, genom att själva ansöka om att bli pionjärstäder. Med erfarenheter från medlemsorganisationerna och kommunerna, plus ett naturligt organ för samarbete, ska satsningen leda till att Sverige blir ett föregångsland i hur moderna, klimatneutrala städer fungerar med satsningar på smart teknik och innovativa åtgärder.

Prenumerera på våra nyheter och insikter

Ladda fler insikter...
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link