Insikter och nyheterEn klimatsmart framtid

Dåliga luftsystem och trånga utrymmen riskerar sprida smittan

Sommarvärmen är här – och det väntas bli ännu varmare, skriver Dagens Nyheter. Men samtidigt påvisas faran av att förlita sig på kyla från cirkulerande luft från fläktar och luftkonditionering, som kan leda till ökad spridning av covid-19.

Solen skiner på flera håll i Sverige och SMHI varnar för värmerekord. Efter en varm midsommar förväntas temperaturer över 30 grader på vissa håll i landet under veckan. Parallellt med detta har besöksförbudet på äldreboenden har förlängts och de äldre riskerar att sitta inomhus en stor del av sommaren.

”Pandemin kan påverka samhällets förmåga att både förebygga och hantera negativa hälsoeffekter av värmeböljor. Viktigt är att undvika fläktar på gemensamma utrymmen för att minska smittspridningen”, står det på Folkhälsomyndighetens hemsida.

– Vi vet inte än hur till exempel fläktarna sprider smittan, men allmänt bör man försöka att undvika dessa i gemensamma utrymmen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Tegnell lyfter även fram att, även om äldreboenden har förberett sig med olika former av kylanläggningar, det finns risk för att äldre pressas ihop på små ytor. Något som riskerar öka smittspridningen.

– Alla de här sakerna kräver långsiktig planering och det gäller att tänka förnuftigt. Har man coronasmitta på ett boende så är det bra att undvika fläktar, säger Anders Tegnell.

Enligt studier som har gjort kring tidiga utbrott av covid-19 talar mycket för att cirkulerande luft har spridit viruset. På en restaurang i staden Guangzhou i Kina där en person hade viruset visar studier att smittan spred sig nästan enbart till de bord där luft från luftkonditioneringen cirkulerade.

Luften cirkulerade ständigt mellan tre bord, där micro-droppar från ”patient 0” på platsen kunde nå de kringsittande, medan personer vid andra bord på restaurangen inte blev smittade.

Likaså visar en situation på en buss i Zhejiang i Kina liknande resultat. Personer som delade buss med en kvinna som hade covid-19 blev smittade, medan de som träffade personen utomhus efter bussturen inte blev smittade. Detta tros då bero på att bussens luftkonditionering cirkulerade luften, oavsett passagerarnas avstånd till ”patient 0”.

“Our study suggests that it is vital to prevent overcrowding and provide good ventilation in buildings and public transportation to prevent the spread of SARS-CoV-2” säger forskare bakom studien.

Prenumerera på våra nyheter och insikter

Ladda fler nyheter...
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link
close-link